OSLO-FOTBALLEN HAR MYE Å GÅ PÅ

Mandag spilles første Oslo-derby i Eliteserien 2009. Her peker daglig leder i KFUM, Thor-Erik Stenberg, på hva han mener må til for et varig løft for Oslo-fotballen.

Det er lenge siden Oslo preget fotballen i dette landet. I fjor var KFUM-kameratene eneste Oslo-lag på øverste nivå og mandag skal to hovedstadsklubber spille mot hverandre for første gang siden 2009.

Det er selvsagt ikke noe å skryte av for Oslo-fotballen, og at det er KFUM som nå skal prøve seg mot byens storebror Enga hadde nok de færreste trodd for noen år siden.

Selv er jeg ikke så overrasket over at vi er der oppe. Jeg har vært daglig leder i KFUM-kameratene siden 2014, og har sett hva vi kan få til bare en jobber langsiktig og bygger stein for stein.

Vi har hatt kontinuitet, nøkternhet og langsiktighet som rettesnor i vår klubbdrift. Noe jeg tror ofte har vært mangelvare i toppfotballen. Vi har utviklet sportslig kompetanse og bygget stein på stein,  sett opp mot de midlene vi har hatt tilgjengelig.

Hva må til?
I de fleste land i Europa er hovedstadsklubbene ledende og dominante, gjerne med både to og tre klubber på toppnivå og god dekning nedover i ligaene. Hva må til for at Oslo skal finne sin naturlige plass i toppen av norsk fotball?

Her er noe jeg mener må ligge til rette:

ANLEGG OG INFRASTRUKTUR. Vi skulle så veldig gjerne sett at mandagens kamp mot VIF hadde vært spilt på KFUM Familiearena. Vi var ikke i nærheten av noe eliteseriespill da vi startet med arenaplanene for 13 år siden, og fortsatt er ikke spaden satt i jorda. Nå har vi både håp og tro på politisk vilje til at dette skal løse seg i år, men generelt synes jeg det virker som en mangel på forståelse for hva toppidrett betyr og kan bety for en by som Oslo. Forståelse for hva velfungerende storklubber i betyr i sosial sammenheng for eksempel som møteplass for idrettsglede og fellesskap i en by med mye ensomhet og utenforskap. Enda mer virker det å mangle forståelse for hva toppidrett betyr for næringsliv og økonomi i byen. KFUM har vokst fra tre til langt over 60 årsverk på ti år og er nå en av de største arbeidsplassene i bydelen med over 140 personer som mottar lønn i løpet av et år, mange av dem i alderen 15 til 25 år. Dette er sosialt entreprenørskap av beste sort og vi trenger kun litt tilrettelegging på infrastruktur for å kunne gjøre mer av dette til beste for enda flere.

STØTTE FRA NÆRINGSLIV. Vi trenger et større engasjement fra Oslos næringsliv og en bredere forståelse blant bedriftene om at det er langsiktig bra for dem selv og samfunnsnyttig å støtte toppidretten. KFUM har mange gode støttespillere og de er vi takknemlige for hver eneste dag, men det er plass til flere. Vi ser hvordan klubber i andre byer har hele lokalsamfunnet i ryggen, det samme engasjementet er ikke enkelt å få til i en by som Oslo. Jeg mener både vi og flere andre Oslo-klubber får mye ut av de midlene vi har, men det sier seg selv at vi kan få til enda mer både for Oslo-jenter og -gutter, i bredde og topp, med mer midler og støtte fra næringsliv. På sikt tror jeg det vil betale seg for næringslivet, og jeg tror det vil kunne gi Oslo-fotballen et løft.

HEIE PÅ HVERANDRE! Jeg tror vi i KFUM på mange områder har kommet langt når det kommer til klubbdrift, men vi har fortsatt mye å gå på. Det samme er tilfelle i mange andre Oslo-klubber. Det handler om økonomi, administrasjon, personalarbeid og utvikling av varig sportslig kompetanse, både på bredde- og toppfotball. Jeg tror de store klubbenes kompetanse må brukes til å støtte de mindre på en bedre måte enn i dag. Vi må sørge for en bedre delingskultur og heie på når andre lykkes. Om vi får til en enda bedre delingskultur, utover at det å handle om å hente spillere fra hverandre vil vi bli en mer solid og etterrettelig bransje som igjen vil gjøre det lettere å få med samarbeidspartnere og kanskje også politikerne vil tørre å gi oss høyere prioritet.

VERNE OM FRIVILLIGHETEN. Oslofotballen trenger større forståelse for at vi er den største frivillig drevne aktiviteten. Med over 40 000 aktive spillere, 4000 registrerte trenere og ledere, 450 dommere pluss foreldre, besteforeldre og andre publikummere sier det seg selv at de 127 lokale klubbene er viktig for byen. Vi må ikke ta frivilligheten for gitt, og det tror jeg heller ikke politikerne bør gjøre. Jeg tror også det er viktig å erkjenne at toppidretten er lokomotivet som driver interessen framover. Derfor trenger vi at hele Oslo slutter opp om toppklubbene, kommer på kamp og kjenner på begeistringen en fotballkamp kan gi. Så tror og håper jeg også politikere og næringsliv vil bidra slik at vi kan få ut potensialet som ligger i Oslo. Talentene har vi, og så handler det om å legge til rette for at fotballdrømmen kan leves ut i egen by.

Heia Oslo-fotballen! Godt Oslo-derby! Måtte det bli mange av dem i årene som kommer…

Thor-Erik Stenberg
Daglig leder
KFUM-kameratene

 

<em>Sander Berge i duell med Stian Sortevik i cupkamp for ni år siden, den eneste gangen VIF og KFUM har møttes i offisiell kamp på a-lagsnivå. Mandag skjer det igjen.</em>
Sander Berge i duell med Stian Sortevik i cupkamp for ni år siden, den eneste gangen VIF og KFUM har møttes i offisiell kamp på a-lagsnivå. Mandag skjer det igjen.

 

 

Annonse fra Eliteserien:

Flere nyheter